Ανατροπές και νοθεία στο Π.Γ.Δ.Μ.

Παρά την κριτική που δέχεται για διαφθορά και συγκεντρωτισμό, ο νυν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να επικρατήσει άνετα στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα.
Με το που έκλεισαν οι κάλπες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αναγνωρίσει τις εκλογές αυτές και ζήτησε τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα επαναφέρει τη «δημοκρατική τάξη στη χώρα και θα διοργανώσει νέες ελεύθερες εκλογές».

Ο κ.Ζάεβ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατά τη σημερινή ημέρα των εκλογών καταπάτησε κάθε έννοια «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».
fyrom
Θέτοντας υπό τον απόλυτο έλεγχο του όλο τον κρατικό μηχανισμό και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και προχωρώντας σε φοβερές πιέσεις και εκβιασμούς ψηφοφόρων, γεγονός που σύμφωνα με τον κ.Ζάεβ αποτελεί ευρεία παραχάραξη της βούλησης του εκλογικού σώματος και πλαστογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες για τις επόμενες κινήσεις του.
Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 123 βουλευτές. 
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο φέρεται να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.
Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές διεξήχθη σήμερα σήμερα και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και ο υποψήφιος του SDSM Στέβο Πεντάροφσκι, με τον πρώτο να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία.
Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ, μποϋκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές, καθώς η πρότασή του για έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Η διαφωνία αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας
 Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, αναμένοντας την τελική έκβαση δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας. Να θυμίσουμε πως ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς,συνομιλεί με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι χωρίς να έχει υπάρξει κάποια συμφωνία.
Οποια και αν είναι τα επόμενα βήματα, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, η πολιτική ισχύς του κ. Γκρούεφσκι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και ποια μορφή θα λάβει πιθανή συνεργασία του με το αλβανικό στοιχείο. Από την άλλη, τη δική του αξία αποκτά το ποσοστό που θα εξασφαλίσει στον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Στέβο Πεντάροβσκι (έλαβε 37% στον πρώτο, έναντι 51% του Ιβάνοφ, αλλά επειδή η συμμετοχή ήταν κάτω από 50% χρειάστηκε και δεύτερος γύρος). Εάν η διαφορά είναι μικρή, ο κ. Πεντάροβσκι, ένας πρώην πολιτικός αναλυτής που χαίρει εκτίμησης εντός και εκτός της χώρας, μπορεί να αναδειχθεί σε σοβαρή εναλλακτική πρόταση, με προοπτική στήριξης από τη διεθνή κοινότητα, σε μια στιγμή κατά την οποία η εθνικιστική στάση Γκρούεφσκι δυσχεραίνει τις προσπάθειες προσέγγισης με την Αθήνα και την επίτευξη συμφωνίας για κοινώς αποδεκτή ονομασία. 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεράστια η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ...

"Το αντίο" του Νίκου Ευαγγέλατου στους συνεργάτες του...

Συμβόλαιο θανάτου 300.000 ευρώ