Τι κρύβουν οι μυστικές συναντήσεις των “10”


Ένα γεύμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο μεζεδοπωλείο «Τσίπουρο και Ελιά», ένα ημιυπόγειο επί της οδού Ζαλοκώστα, λίγα βήματα μακριά από το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Οκτώ βουλευτές, τέσσερις από το ΠΑΣΟΚ και τέσσερις από τη ΔΗΜΑΡ συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες (την προηγούμενη φορά είχαν πάει σε ταβέρνα) και συμφώνησαν να αναλάβουν «από κοινού, πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του χώρου της μεγάλης ριζοσπαστικής δημοκρατικής παράταξης».

Διευκρινίζουν μάλιστα ότι αυτό γίνεται «με σεβασμό στα κόμματά μας».


Ποιοι έδωσαν το παρών

Από το ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, Συμεών Κεδίκογλου (απουσίαζε ο Κ. Τριαντάφυλλος εκ των πρωτεργατών της κίνησης, καθώς βρίσκεται στο Στρασβούργο) και από τη ΔΗΜΑΡ οι Γιάννης Πανούσης, Θωμάς Ψύρας Νίκη Φούντα, και Δ. Αναγνωστάκης.

Ο Γ. Κυρίτσης από τη ΔΗΜΑΡ ανήκει επίσης στην ομάδα των «δέκα» αλλά δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στη συνάντηση.

Η πρωτοβουλία και η επιμονή των εν λόγω βουλευτών προφανώς και δεν είναι τυχαία. Στο ΠΑΣΟΚ σε λίγες ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να δώσει ρόλους σε στελέχη του κόμματος στην Επιτροπή που θα συστήσει για τον διάλογο με την Κεντροαριστερά. Την ίδια στιγμή στη ΔΗΜΑΡ επικρατεί απογοήτευση για τις εξελίξεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα-συντριβή αλλά και τα ήξεις-αφήξεις Κουβέλη για την παραίτηση του από την ηγεσία του κόμματος. Επίσης τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν προαναγγείλει συνέδρια για το φθινόπωρο

Οι βουλευτές που μετέχουν στην «πρωτοβουλία των δέκα» δεν διευκρινίζουν τι ακριβώς θα πράξουν, ωστόσο είναι προφανές ότι:

- Φοβούνται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

- Επιδιώκουν σύμπραξη των δύο χώρων σε ένα ενιαίο σχήμα.

- Θέλουν αλλαγή ηγεσίας στα κόμματά τους. Οι Θ. Μωραΐτης και Κ. Τριαντάφυλλος (δεν παρέμεινε στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό) το έχουν θέσει ευθέως προκαλώντας δυσφορία στη Χ. Τρικούπη, ενώ ο Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να μπει στην κυβέρνηση Σαμαρά και πως θα ασχοληθεί με την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.

«Γιατί να πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ οι δυσαρεστημένοι της ΔΗΜΑΡ ή οι δικοί μας και να μην έρθουν σ' ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο χωρίς την ηγεσία Βενιζέλου;» λένε σε συζητήσεις τους βουλευτές που μετέχουν στην κίνηση.

- Έχουν επεξεργαστεί πιο τολμηρές προτάσεις για να κινηθούν. Ειδικότερα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατατεθεί δημόσια ένα κείμενο με τις θέσεις τους για την Κεντροαριστερά ή ακόμη και να συσταθεί πολιτικός όμιλος. Πλην όμως σε μια τέτοια περίπτωση, η διαγραφή τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα θεωρείται σίγουρη και ως εκ τούτου δεν προκρίνονται τέτοιες λύσεις επί του παρόντος. 

- Οι Μωραΐτης-Σαχινίδης ανήκουν στην ομάδα των «11» υφυπουργών με τους οποίους διατηρούν στενές επαφές, όπως επίσης και με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Φώφη Γεννηματά, Μιχάλη Καρχιμάκη κ.α.), ενώ συνομιλούν τακτικά και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να είναι ενήμερος για την πρωτοβουλία τους, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει ενθαρρύνει κάτι σχετικό.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια από τους ίδιους, όσο και από τους Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι δεν γνώριζαν τις πρωτοβουλίες αυτές…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεράστια η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ...

"Το αντίο" του Νίκου Ευαγγέλατου στους συνεργάτες του...

Συμβόλαιο θανάτου 300.000 ευρώ