10 πράγματα που δεν ξέραμε την προηγούμενη εβδομάδα


1.Υπάρχει γραμματόσημο – μάλιστα σφραγισμένο που η αξία του ανέρχεται σε 9,5 εκατ. δολάρια
Το γραμματόσημο έχει διαστάσεις 2,5 επί 3,2 εκατοστά και θεωρείται το πιο ακριβό γραμματόσημο που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.
Παράλληλα είναι το πιο πολύτιμο αντικείμενο δεδομένου του βάρους και του μεγέθους του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.


2.Η Ουρανία Μιχαλολίακου, κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, θα είναι η πρωταγωνίστρια ντοκιμαντέρ της σουηδικής τηλεόρασης.
3.Παρά την ανεργία που πλήττει γιατρούς και δικηγόρους οι Έλληνες επιμένουν να θέλουν να ακολουθήσουν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. 
Οι περιζήτητες σχολές των ΑΕΙ, όπως η Ιατρική, η Νομική αλλά και οι στρατιωτικές σχολές αναμένεται να σημειώσουν σημαντική άνοδο.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις. Οι περιζήτητες σχολές (Ιατρική, Νομική κλπ), αλλά και τμήματα στρατιωτικών (ΣΣΑΣ) εξελίσσονται σε άπιαστες, καθώς σε αυτές μπορούν να εισαχθούν μόνο οι άριστοι.
Οι εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα":
Στο 1ο Πεδίο: αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων, ενώ στην πλέον περιζήτητη Σχολή (Νομική Αθηνών) εκτιμάται ότι η βάση θα ξεπεράσει τα 18.800 μόρια, ενώ στη Νομική Θράκης ο τελευταίος θα εισαχθεί με 18.200 μόρια.
Στο 2ο και 4ο Πεδίο: οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση είναι μειωμένες και στις μεσαίες η βελτίωση είναι σημαντική. Αναμένεται άνοδος των βάσεων από 250 έως και πάνω από 1.000 μόρια. Σε περιζήτητα τμήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜ) αναμένεται άνοδος έως 350 μόρια.
Στο 3ο Πεδίο: παραδοσιακά οι Ιατρικές βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας με τις Σχολές Ιατρικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης να κινούνται ανοδικά (έως και 19.000 μόρια).
Στο 5ο Πεδίο: λόγω αύξησης θέσεων και καλών επιδόσεων οι βάσεις δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, αλλά στα τμήματα υψηλής ζήτησης (Οικονομικό Αθήνας, Πανεπιστήμιο Πειραιά) η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Θα εμφανιστούν και μεμονωμένες περιπτώσεις ανόδου έως 1.500 μόρια σε περιζήτητα τμήματα (Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά).
4.Υπάρχουν 32 ραπ τραγούδια για τις αντίστοιχες εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ. Φυσικά υπάρχει και ελληνικό. 
Με ένα αυτοσχεδιαστικό κομμάτι με ελληνικό χρώμα, ο Ελληναμερικάνος ράπερ από το Ντιτρόιτ, Drew32, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας στον διαγωνισμό του ραδιοφωνικού σταθμού του BBC Radio 1Xtra, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στη Βραζιλία.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός διάλεξε έναν ράπερ από κάθε μια από τις 32 χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση για τον Διαγωνισμό Freestyle (αυτοσχεδιαστικό ραπ) του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.
"Όταν ο μάνατζερ μου, Μαρκ Χικς πήρε το email με το οποίο το BBC με επέλεξε για να αντιπροσωπεύσω την Ελλάδα ένοιωσα περηφάνια και ταπεινότητα ταυτόχρονα. Είμαι περήφανος Ελληνοαμερικάνος, αλλά δεν γεννήθηκα και δεν μεγάλωσα στην Ελλάδα", δήλωσε ο Drew32, ο οποίος είναι ταυτόχρονα παραγωγός και συνθέτης.
Ο νεαρός Ελληνοαμερικανός δημιούργησε ένα κομμάτι που εκφράζει την περηφάνια του για τον τόπο καταγωγής του, αλλά και τον σκληρό ανταγωνισμό του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Το τραγούδι και το βίντεο, το οποίο γυρίστηκε στην Αθήνα, θα παίζει στο Radio 1Xtra του ΒΒC, μέχρι την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Drew32, ο οποίος ξεκίνησε την διαδρομή του ως ράπερ και παραγωγός από τα 13 του χρόνια, ξεχώρισε από το τραγούδι "I Am King". Μεταξύ άλλων, έχει ηχογραφήσει ή εμφανιστεί με τους καλλιτέχνες, J. Cole, Kendrick Lamar, Gym Class Heroes, Hoodie Allen, Royce Da 5'9, Jon Connor, Chris Webby, Kirko Bangz. Δύο τραγούδια του ("Hello" και "Best in the World") ακούγονται στην εκπομπή του ESPN First Take, ενώ το βιντεοκλίπ του "True Colors" είναι στο πρόγραμμα του MTV On Demand.


5.Στην Ελλάδα πλέον τα αυτοκίνητα είναι κατά 6% φθηνότερα από τον μέσο όρο των τιμών που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην Ευρώπη.
 Σε επίπεδα κάτω του μέσου κοινοτικού όρου κινήθηκαν σε γενικές γραμμές το 2013 οι τιμές καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Εξαίρεση αποτέλεσαν τα τρόφιμα και τα μη οινοπνευματώδη ποτά, οι τιμές των οποίων στην Ελλάδα κινήθηκαν 2% πάνω από τον μέσο όρο της Κοινότητας αλλά και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να είναι 3% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η μέση τιμή των καταναλωτικών αγαθών κυμάνθηκε πέρσι στην Ελλάδα στο 89% του μέσου όρου της ΕΕ.
Αναλυτικότερα, στα οινοπνευματώδη ποτά και στα τσιγάρα η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 8% χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ στην κατηγορία ξενοδοχεία-εστιατόρια η μέση τιμή στη χώρα ήταν 12% χαμηλότερη από την ΕΕ και στην ένδυση η τιμή ήταν 6% φτηνότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 6% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Κοινότητας.
6.Ο κορυφαίος εφευρέτης για το 2014 στην Ευρώπη είναι Ελληνοκύπριος. 
Ο 53χρονος Τουμάζου, ο οποίος είναι καθηγητής μηχανικής του Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμων στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής (που ο ίδιος δημιούργησε το 2003), βραβεύτηκε για την εφεύρεση μιας γρήγορης γενετικής εξέτασης. Το καινοτομικό τεστ DNA μπορεί σε λιγότερα από 30 λεπτά να αποκωδικοποιήσει το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου, χωρίς πλέον να χρειάζονται χρονοβόρες εργαστηριακές αναλύσεις. 
Η καινοτομία του βασίζεται σε ένα «τσιπάκι» το οποίο αμέσως ανιχνεύει τις αποκλίσεις σε ένα ανθρώπινο γονιδίωμα. Μάλιστα, το «τσιπ» είναι δυνατό να ενσωματωθεί σε ένα «στικάκι» USB και έτσι μπορεί κανείς να δει τα γενετικά ευρήματα σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Η συσκευή («εργαστήριο-σε-τσιπ») επιτρέπει σε έναν γιατρό να συμπεράνει αν ένας άνθρωπος έχει γενετική προδιάθεση για κάποια κληρονομική αρρώστια ή αν ο οργανισμός τού ασθενούς θα μεταβολίσει σωστά κάποιο φάρμακο.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Τουμάζου δήλωσε ότι η εφεύρεσή του αφιερώνεται «στους γιατρούς του μέλλοντος, τον γιό μου Μάρκο και τη σύζυγό μου Μέλανι» ενώ επισήμανε πως «το μέλλον έχει ήδη φθάσει. Απλώς δεν έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα ακόμη».
Ο Τουμάζου -ένα από τα πέντε παιδιά δύο ελληνο-κυπρίων μεταναστών στη Βρετανία που δημιούργησαν αλυσίδα καταστημάτων εστίασης- έχει αποκτήσει ευρεσιτεχνίες για πάνω από 50 συσκευές ιατρικών διαγνώσεων και άλλες, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Οξφόρδης (σήμερα Πανεπιστήμιο Oxford Brookes) όπου έκανε και το διδακτορικό του, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μετα-διδακτορική έρευνα στο Imperial College, όπου σταδιακά αναρριχήθηκε σε ολοένα υψηλότερες θέσεις, όπως διευθυντής του Τμήματος Εμβιομηχανικής το 2001. Υπήρξε μάλιστα το 1995, σε ηλικία 33 ετών, ο νεαρότερος καθηγητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών που είχε ποτέ το Imperial.
Τα κατοπινά προβλήματα υγείας του 22χρονου σήμερα νεφροπαθούς γιου του τον οδήγησαν τελικά να εστιάσει την έρευνά του στη βιοϊατρική τεχνολογία, όπου θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών, ο Τουμάζου έχει αποκτήσει τη φήμη ανθρώπου που σκέπτεται έξω από την πεπατημένη, πετυχαίνοντας γρήγορα αποτελέσματα με πρακτικό όφελος. Μεταξύ άλλων, η έρευνά του έχει οδηγήσει σε κοχλιακά εμφυτεύματα για κωφούς, ένα τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς, μία «έξυπνη» συσκευή νευρικής διέγερσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας κ.α.
Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών και της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής της Βρετανίας, καθώς και της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. Έχει κατ' επανάληψη διατελέσει τεχνικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης (και του υπουργείου Άμυνας). Έχει πάρει πολλά ακόμη βραβεία και έχει επίσης ιδρύσει αρκετές εταιρείες για να προωθήσει εμπορικά τις εφευρέσεις του.
7.Υπάρχουν 20 αδημοσίευτα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά από εξερεύνηση σε κούτες του ποιητή. 
Τα ποιήματα ανακαλύφθηκαν από ανθρώπους του "Ιδρύματος Πάμπλο Νερούδα" οι οποίοι συγκέντρωναν χειρόγραφα του ποιητή για τις ανάγκες καταλόγου. Όπως ανακοίνωσε χθες το Ίδρυμα, πιστοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες ότι πρόκειται για αυθεντικά έργα του Νερούδα.
Έξι από αυτά έχουν ως θέμα τους την αγάπη, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διάφορα θέματα και χρονολογούνται από το 1956 κι έπειτα.
Ο Νερούδα, ο σημαντικότερος ποιητής του 20ού αιώνα στη Λατινική Αμερική, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1973.
Είναι διάσημος τόσο για τα γεμάτα πάθος ερωτικά του ποιήματα-- η συλλογή για την οποία έγινε περισσότερο γνωστός τιτλοφορείται "Είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα απελπισμένο άσμα" και κυκλοφόρησε το 1924-- όσο και για τις κομμουνιστικές του απόψεις.
8.Υπάρχουν νεκροτομεία που δεν διαθέτουν χώρους για υπέρβαρους.
Οι υπεύθυνοι ενός νεκροτομείου σε νοσοκομείο του Περθ στην Αυστραλία αρνήθηκαν να παραλάβουν τη σορό ενός άνδρα που ζύγιζε 200 κιλά καθώς έκριναν ότι ήταν πολύ μεγάλη για να τη διατηρήσουν.
Αντίθετα ανάγκασαν μια εργολάβο κηδειών να την αφήσει στο αυτοκίνητό της κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον κλιματισμό αναμμένο, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Η Τζοάνε Κάμινγκς δήλωσε ότι πήγαινε και έλεγχε τη σορό κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πρωί νοίκιασε ένα φορτηγό ψυγείο για την διατήρηση της σορού μέχρι την κηδεία.
Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας είπε στο ABC ότι το νεκροτομείο μπορεί να παραλάβει σορούς που ζυγίζουν έως 150 κιλά, ωστόσο τώρα σκέφτεται να εγκαταστήσει εξοπλισμό που θα επιτρέπει την υποδοχή σορών που θα ζυγίζουν έως 300 κιλά.
9.Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και μας επέστρεψαν μετά από 73 χρόνια χιλιάδες ευρήματα νεολιθικής εποχής που είχαν μεταφερθεί στην Γερμανία κατά την κατοχή. 
Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο μουσείο Πφάλμπαουτεν στη Λίμνη της Κωνσταντίας (Bodensee) στη νότια Γερμανία παραδόθηκαν χθες Τετάρτη (18.06.2014) 10.626 ευρήματα της νεολιθικής περιόδου σε εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.
Πρόκειται για τη δεύτερη επιστροφή αρχαιοτήτων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα μέσα σε δύο εβδομάδες. Στη μια περίπτωση πρόκειται για ένα μαρμάρινο ειδώλιο και ένα τηγανόσχημο σκεύος που ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και τα οποία επέστρεψε το Κρατικό Μουσείο της Βάδης.
Στη δεύτερη περίπτωση τα ευρήματα είναι λεία πολέμου και προέρχονται από γερμανικές ανασκαφές σε 38 μαγούλες, σε γήλοφους, στη Θεσσαλία που έγιναν στις αρχές της γερμανικής κατοχής το 1941.
“Θέμα τιμής η επιστροφή”
Η πρωτοβουλία για την επιστροφή των ελληνικών ευρημάτων ανήκει στον διευθυντή του Μουσείου Πφάλμπαουτεν, καθηγητή Γκούντερ Σέμπελ. Μιλώντας για τα κίνητρά του είπε στη Deutsche Welle:
“Η σύγχρονη επιστήμη αντιλαμβάνεται τη σημασία του αλληλοσεβασμού και ως εκ τούτου γνωρίζει πόσο σημαντικά είναι τα ευρήματα για την ταυτότητα μιας χώρας. Υπό αυτή την έννοια η επιστροφή είναι για μας θέμα τιμής.”

Σχολιάζοντας τη σημασία της γερμανικής πρωτοβουλίας να επιστρέψει τις αρχαιότητες, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, δήλωσε στη Deutsche Welle:
“Έχει υψηλό συμβολισμό αυτή η χειρονομία. Αναγνωρίζουν ότι δεν πρέπει να φεύγουν τα πολιτιστικά αγαθά από τη χώρα τους. Είχε έρθει το ίδιο το μουσείο και μας ανακοίνωσε ότι μας τα επιστρέφει. Τα ίδια τα αντικείμενα είναι ταπεινά αντικείμενα. Είναι κομμάτια αγγείων, τα περισσότερα αδιακόσμητα, δεν είναι από αυτά που βάζουμε σε προτεραιότητα για επιστροφή.”
Πως βρέθηκαν οι αρχαιότητες στη Γερμανία;
Πριν από την περίοδο της κατοχής οι γερμανικές ανασκαφές στην Ελλάδα διεξάγονταν με την άδεια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.
Στο διάστημα της κατοχής ξέσπασε μια διένεξη αναφορικά με τις αρμοδιότητες ανάμεσα στην κλασσική αρχαιολογία που εκπροσωπούσε το Ινστιτούτο και αρχαιολόγους σε διάφορες υπηρεσίες του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος οι οποίες ενεργούσαν για δικό τους λογαριασμό στις χώρες που ήταν υπό γερμανική κατοχή. Ο Γκούντερ Σέμπελ:
“Δεν ήταν ο Χίτλερ που έστειλε τους αρχαιολόγους στις χώρες που κατέλαβε. Ήταν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι που υποστήριζαν ότι οι ανασκαφές θα έπρεπε να γίνουν για ιδεολογικούς λόγους. Όπως είναι γνωστό, αυτοί οι αρχαιολόγοι ήταν μέλη του Κομάντο Ρόζενμπεργκ, της οργάνωσης Γενεαλογική Κληρονομιά (Ahnenerbe) των SS όπως και άλλων εθνικοσοσιαλιστικών οργανώσεων που, ακολουθώντας τα χνάρια της Βέρμαχτ, επεδίωξαν να προβληθούν.”
Στόχος των ανασκαφών των εθνικοσοσιαλιστικών αρχαιολόγων στην Ελλάδα ήταν να τεκμηριώσουν την κάθοδο γερμανικών φυλών στην Ελλάδα ήδη κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.
Υπεύθυνος των ανασκαφών στη Θεσσαλία ήταν ο καθηγητής και μέλος του Κομάντο Ρόζενμπεργκ, Χανς Ράινερτ, ο οποίος μετά τον πόλεμο έγινε διευθυντής του Μουσείου Πφάλμπαουτεν. Μόλις μετά τον θάνατό του το 1990, ο διάδοχός του, ο νυν διευθυντής Γκούντερ Σέμπελ, ανακάλυψε τα ελληνικά ευρήματα. Έως ότου όμως ολοκληρωθούν οι έρευνες για την προέλευσή τους, χρειάστηκαν δύο δεκαετίες. Όπως εξηγεί ο κ. Σέμπελ, οι λόγοι της καθυστέρησης αυτής, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη διαίρεση της Γερμανίας.
“Τμήμα της τεκμηρίωσης αλλά και των εγγράφων είχαν παραμείνει μετά τον πόλεμο στην Ανατολική Γερμανία. Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι το 1943 πολλά επιστημονικά ινστιτούτα είχαν μεταφερθεί μαζί με την υλική τους υποδομή έξω από το Βερολίνο. Τα ελληνικά ευρήματα και όλα τα σχετικά έγγραφα είχαν μοιραστεί και αποθηκευτεί σε πέντε διαφορετικά σημεία στην Ανατολική και Δυτική Γερμανία αλλά και στην Ελβετία.”
Άγνωστη η τύχη και άλλων αρχαιοτήτων στη Γερμανία
“Λύσαμε μια αστυνομική περιπέτεια της λίθινης περιόδου με τη βοήθεια της επιστήμης και των αρχείων – οι αρχαιότητες επιστρέφουν πίσω” είπε στο τέλος της ομιλίας του στην επίσημη τελετή ο καθηγητής Σέμπελ. Ενώ αυτός ο γρίφος έχει λυθεί, άγνωστη παραμένει η τύχη οκτώ κιβωτίων τα οποία είχαν παραμείνει στο Βόλο και τα οποία περιλάμβαναν τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών στη Θεσσαλία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Κατά την εκτίμηση του Γκούντερ Σέμπελ στις αποθήκες γερμανικών μουσείων αλλά και αλλού θα πρέπει να βρίσκονται ακόμη πολλές αρχαιότητες από ανασκαφές των διαφόρων γερμανικών υπηρεσιών κατά την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα. Ο εντοπισμός τους θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Πηγή: Deutsche Welle
10.Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να γίνει το ίδιο εθιστική όπως η νικοτίνη σύμφωνα με επιστήμονες.
Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έγινε σε πειραματόζωα, εξηγεί πιθανώς γιατί αρκετοί άνθρωποι δεν λένε να σταματήσουν την ηλιοθεραπεία στην παραλία, παρόλο που καίγονται.
Απλούστατα μάλλον «τη βρίσκουν», επειδή το μαύρισμα γίνεται κυριολεκτικά εθιστικό για τον οργανισμό τους, όπως συμβαίνει με τη νικοτίνη του τσιγάρου. Η διαπίστωση αυτή πρέπει να βάλει σε σκέψεις, λένε οι επιστήμονες, όποιον ξεχνιέται με τις ώρες κάτω από τον ήλιο, με δεδομένο ότι κινδυνεύει από καρκίνο του δέρματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δερματολόγο Ντέηβιντ Φίσερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell" (Κύτταρο), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το "Science" και το "Nature", πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια και ανακάλυψαν ότι όταν αυτά εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία (που αποτελεί μέρος της ηλιακής), ‘πυροδοτείται’ στον οργανισμό τους η αυξημένη παραγωγή οπιοειδών και συγκεκριμένα των βήτα-ενδορφινών, των ορμονών της ευχαρίστησης.
Οι ενδορφίνες λειτουργούν με τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό που δρουν οι άκρως εθιστικές ουσίες, όπως η ηρωίνη και η μορφίνη, ενώ οι ίδιες ορμόνες παράγονται και κατά την έντονη σωματική άσκηση. Οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι μολονότι η έρευνα έγινε σε ζώα, θεωρούν πως τα ευρήματά της είναι εφαρμόσιμα και στους ανθρώπους, καθώς η δερματική αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι παρόμοια στα ποντίκια και στους ανθρώπους.
Τα πειραματόζωα, λόγω της εξάρτησης, εμφάνισαν ακόμη και συμπτώματα συνδρόμου στέρησης, όπως τρέμουλα, όταν οι ερευνητές μπλόκαραν με ένα φάρμακο (τη ναλοξόνη) την παραγωγή των ενδορφινών στο σώμα τους. Τα πειράματα κράτησαν έξι εβδομάδες, με καθημερινή έκθεση των ζώων σε υπεριώδη ακτινοβολία ισοδύναμη με αυτή που θα έπαιρνε ένας άνθρωπος που θα έμενε μισή ώρα κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Οι ενδορφίνες αυξήθηκαν κατά 30% έως 50% στο αίμα των ζώων ήδη από την πρώτη εβδομάδα.
Οι επιστήμονες τόνισαν πως η εθιστική φύση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας «μπορεί να παίζει ρόλο για την ασταμάτητη άνοδο των περιστατικών καρκίνου του δέρματος στους ανθρώπους», ιδίως της πιο επιθετικής μορφής, του μελανώματος. Όπως είπαν, η τάση για εθισμό μπορεί να εξηγεί γιατί τόσοι άνθρωποι «κολλάνε» με το μαύρισμα, τόσο σε ανοιχτό χώρο, όσο και σε κλειστό («σολάριουμ»). «Υπάρχει κάτι άλλο που τους σπρώχνει σε αυτή τη συμπεριφορά», είπε ο Φίσερ, πέρα από την επιδίωξη να είναι πιο γοητευτικοί.
Πάντως, άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν πως η παραγωγή ενδορφινών στα ποντίκια δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι είναι εθισμένα. Από την άλλη, επειδή τα ζώα αυτά είναι νυκτόβια, παραμένει ερωτηματικό αν οι οργανικές αντιδράσεις τους στο ηλιακό φως είναι όντως όμοιες με των ανθρώπων. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν νέες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται πραγματικά εθιστική.
Εκτός από τον καρκίνο, η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επιφέρει πρόωρη γήρανση του δέρματος, ρυτίδες, χαλάρωσή του και καφετιές κηλίδες.


Πηγη news247

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεράστια η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ...

"Το αντίο" του Νίκου Ευαγγέλατου στους συνεργάτες του...

Συμβόλαιο θανάτου 300.000 ευρώ