"Βραχυκύκλωμα" στην κυβέρνηση





«Ηλεκτροπληξία» στην συγκυβέρνηση προκαλεί η υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ». Tη Δευτέρα, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ εκπροσώπων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρουσία και των συναρμόδιων υπουργών επιχειρήθηκε να βρεθεί λύση επί του θέματος, καθώς ο μεν Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να προχωρήσει ένα από τα προαπαιτούμενα για την Τρόικα, ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ενστάσεις επί της διαδικασίας.

Τελικώς, μετά από μικρές υποχωρήσεις, αποφασίστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση με βάση την τήρηση των δεσμεύσεων για ό,τι έχει σχεδιαστεί. Υπήρξαν πάντως διευκρινίσεις και θα γίνουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που θα αρχίσει η συζήτηση 2 Ιουλίου και θα ψηφιστεί περί τα μέσα του μήνα.

Ενδεικτικό της έντασης των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι πως ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας μετά τη σύσκεψη με δημοσιογράφους (σ.σ. πίσω από τα κάγκελα του Μαξίμου) είπε: «Κατανοούμε ότι (στο ΠΑΣΟΚ) έχουν τα δικά τους προβλήματα αλλά πρέπει μερικά πράγματα να προχωρήσουν...».

Η άτυπη αυτή δήλωση προκάλεσε δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη με αποτέλεσμα να τηλεφωνεί ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και να διαβεβαιώνει ότι «δεν σημαίνει τίποτε κακό για το ΠΑΣΟΚ αυτό που είπα».

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση

-Διασφαλίζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα (ασφαλιστικό).

-Διασφαλίζονται τα δικαιώματα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες π.χ. αρδευτικά ή υδροηλεκτρικά.

-Διασφαλίζονται τα δικαιώματα που έχουν περιοχές ή χωριά, τα οποία είναι κοντά σε ορυχεία ή έχουν απαλλοτριωθεί εκτάσεις τους.

-Ο επενδυτής που θα έρθει, θα πάρει επενδυτικό πριμ καθώς στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα αναφέρεται ότι εάν προσφέρει νέες επενδύσεις θα έχει προβάδισμα. Π.χ. λειτουργία Μελίτης 2 ή επέκταση ΔΕΗ στη Φλώρινα.

-Η «μικρή ΔΕΗ» θα πάρει το 30% των πελατών και των καλών και των κακών (παθητικών και ενεργητικών) δηλαδή τόσο τα χρέη όσο και τα δάνεια.

-Ο ιδιώτης επενδυτής θα έχει υποχρέωση να παρέχει και κοινωνικό τιμολόγιο σε αυτούς που το δικαιούνται.

-Το τίμημα θα είναι εύλογο και δεν θα είναι μόνο η χρηματιστηριακή αξία.

-Πριν γίνει η προκήρυξη θα ενημερωθεί η Βουλή.

Γιατί αντιδρούν στο ΠΑΣΟΚ 

Οι ενστάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την «μικρή ΔΕΗ είναι πολλές. Κυρίως έγκεινται στον στρατηγικό επενδυτή που θα μπει, στην αύξηση του τιμιολογίου και στην απώλεια της διαχείρισης από το κράτος.

«Η όλη διαδικασία ενώ πρόκειται για κορυφαίο θέμα γίνεται “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε”» σημειώνουν με έμφαση οι διαφωνούντες, που μιλούν για συμφέροντα πίσω από τη μεθόδευση αυτή, τα οποία όμως δεν κατονομάζουν.

Αρκετά στελέχη μάλιστα, μεταξύ των οποίων και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αντιδρούν έντονα. Ειδικότερα, ο κ. Κουκουλόπουλος, στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών με τον Ευ. Βενιζέλο για το θέμα, παρουσίασε χρονοδιάγραμμα, το οποίο δείχνει πως στις ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος για τον καταναλωτή.

Σε γενικές γραμμές οι διαφωνούντες θεωρούν ότι «σε μία πενταετία μετά την πώληση, η τιμή της κιλοβατώρας θα διπλασιαστεί». Επιπλέον, όπως λένε είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα το ότι ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η επίδραση της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» στο χαρτοφυλάκιο του δημοσίου της ΔΕΗ.

«Την κερκόπορτα για θέματα ενέργειας άνοιξε η κυβέρνηση Καραμανλή και εμείς (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) καταργήσαμε σιωπηρά την Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού Ενέργειας, κάτι που ήταν εγκληματικό σφάλμα» αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη για το προσωπικό, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα γίνει μετεγκατάσταση της επιχείρησης στην Φλώρινα. Επιπλέον, ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τα υδροηλεκτρικά;

«Οι επενδυτές θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την άρδευση και για τα φράγματα;» είναι ένα από τα καίρια ερωτήματα όσων διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεράστια η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ...

"Το αντίο" του Νίκου Ευαγγέλατου στους συνεργάτες του...

Συμβόλαιο θανάτου 300.000 ευρώ