Δώστε και σώστε





Ως επιτακτική χαρακτηρίζεται πλέον η ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το ζήτημα της βελτίωσης των όρων της ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των οφειλών προς την εφορίας.

Την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά εδώ και χρόνια.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα-ρεκόρ των 66,37 δισ. ευρώ, δηλαδή το 36,5% του ΑΕΠ της χώρας. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 5,2 δισ. ευρώ.

Τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με την Ημερησία, οι φορολογούμενοι πολίτες δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα συνολικά 873 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν ως φόρους ως φόροι. Χειρότερα θα είναι τα πράγματα τον επόμενο μήνα καθώς τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους. Να σημειωθεί ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τους πολίτες, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν μεταξύ άλλων 11 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

• Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ανήλθαν σε 5,198 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 962 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο στα 1,39 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο σε 1,2 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο σε 763 εκατ. ευρώ και τον Μάιο σε 873 εκατ. ευρώ.
• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) προσεγγίζει τα 66,4 δισ. ευρώ.
• Τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο πεντάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 1,437 δισ. ευρώ.

Συνολικά 77 δις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ενδεικτικό της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στα 77 δις ευρώ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αδυνατούν να επαναχρηματοδοτηθούν. Από τα 77 δις, τα 42 αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 σε στεγαστικά και τα 10 σε καταναλωτικά δάνεια.

Κατά τη χθεσινή του ακρόαση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΔΕΚΟ, ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε έμφαση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων λέγοντας ότι από την κρίση χτυπήθηκαν πρώτες οι ασθενέστερες τάξεις. Όπως είπε, τα «κόκκινα δάνεια» διαμορφώθηκαν στο 33,5% το πρώτο τρίμηνο του 2014 από το 32% στα τέλη του 2013.

Πρόταση για αποπληρωμή χρεών σε 48 δόσεις

Έχοντας επίγνωση της κατάστασης, το ΥΠΟΙΚ, ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου στο τραπέζι το θέμα της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών προς την εφορία με αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης έως 48 αντί 12, που ισχύει σήμερα. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο, θα εισηγηθεί τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης εμπράγματων εγγυήσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεράστια η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ...

"Το αντίο" του Νίκου Ευαγγέλατου στους συνεργάτες του...

Συμβόλαιο θανάτου 300.000 ευρώ